Annette Bleeker

Zo objectief mogelijk observeren, zonder meteen een mening, een aanname of een oordeel in het bezige hoofd te laten opkomen. Vanuit die positie kan ik creëren. Beelden, teksten, film.

Fictie of non-fictie maken begint met waarnemen. Objectief mogelijk waarnemen is lastig. Toch is het enorm belangrijk. Kijken zonder meteen te oordelen zodat creativiteit blijft stromen.

Ik ben oprecht geïnteresseerd in mensen en in wat ze doen. Ik wil graag de authenticiteit van mensen tonen in de films en foto’s die ik maak. Lelijke mensen bestaan niet, wel ongeïnteresseerde beeldmakers, slordige waarnemers, luie journalisten. Met liefde en licht, en een Apple, is veel moois te bereiken.

Observatie is het startpunt. Dan komt de taal, de vorm, de inhoud, het licht, de uitsnede, kortom het overige. De rest lijkt simpel als die wordt uitgevoerd door mensen met hart en ziel voor hun vak. Die de technische finesses tot in de puntjes beheersen. Je eigen projectie sluimert daar door heen. Want echte objectiviteit bestaat niet, daarom is het goed dat er zoveel mogelijk observaties zijn…


In actie aan de Brouwersgracht 13. De ondernemers Ricardo, Renato & André openden hier hun nieuwe zaak. Amsterdammers kunnen hier kennismaken met Braziliaanse koffie en brigadeiro's, een chocolade specialiteit uit Brazilië. foto: Kim Middelbosch