Fotojournalistiek en fotografie
Fotojournalistiek en fotografie, twee begrippen die nog al eens worden verwisseld. Fotojournalistiek is een vorm van journalistiek waarbij de camera de actualiteiten, gebeurtenissen en de omstandigheden ongemanipuleerd vast legt om het resultaat in de media te publiceren. Nou is er op deze definitie van alles af te dingen. Op het begrip ongemanipuleerd is eigenlijk al van alles af te dingen. De keuze van het standpunt, de keuze van een bepaald soort lens, de kadrering, al deze zaken bepalen hoe we volgens de fotojournalist de werkelijkheid dienen te zien. Om nog maar te zwijgen van verdwenen lantaarnpalen en pukkels en...
Een goede fotojournalist moet sneller schieten dan zijn schaduw. Rekening houden met aanwezige licht, rommelige achtergronden, onwillige mensen, de hijgerige deadline. Eerst schieten en achteraf pas de vraag stellen. Anders is het moment weg. Een goede persfoto vraagt, net als een goed schot, concentratie en vervolgens een uitbarsting. Een goeie persfoto staat altijd in de context van de waan van de dag. En als de fotojournalist geluk heeft, in de waan van de geschiedenis.
Fotografie houdt zich meer bezig met het zo fraai mogelijk vastleggen van een persoon, landschap of object. De foto hoeft niet per se gepubliceerd te worden, en kan na jaren zonder toelichting zijn schoonheid behouden. De fotograaf regisseert in zijn studio het object, wacht op het juiste licht in het landschap, heeft geduld en neemt de tijd. Een goede fotograaf houdt meestal niet van de hectiek van de fotojournalistiek. Laat hem of haar maar lekker pielen in de besloten, warme ruimte van de studio, of in de weidse streken van het platteland, niet opgejaagd door zoiets banaals als een deadline. Lelijkheid is meestal taboe op fotografiefoto’s, de wereld is perfect en als het niet zo is, zorgen softboxen, lampjes, schermen, make-up en draperieën er wel voor dat het wel zo is. De droom versus de werkelijkheid.
Gelukkig ligt het niet altijd zo zwart-wit.
©Annette Bleeker
Mijn Stadstuin
Amsterdam, 13 maart 2019. Emmie Leenen is coördinator van de vrijwilligers in MijnStadstuin. MijnStadstuin is een doe-het-zelf voedselvoorziening in het stadslandbouwgebied in Nieuw-West.
Benjamin Benrakad
Amsterdam, Slotermeer, 8 januari 2019. Kunstenaar Benjamin Benrakad aan de slag met het verfraaien van de grijze bloembakken op Plein ‘40-’45.
Yakup Karahan is de nieuwe uitbater van Coffeemania aan de Slotermeerlaan.
Kanessa Muluneh (26) is de oprichtster van het eerste vrouwelijke American football team in Amsterdam, de Amsterdam Cats.
Professor Scherder bij het Leo Polakhuis in Nieuw-West
Professor dr Erik Scherder gaf in het Leo Polakhuis een aanstekelijke lezing ter gelegenheid van metamorfose van de corridors in 'stimulatiegangen.' Echo 7 juni 2017 pagina 1
Het Alf Laila Walaila dialogenfestival een initiatief van Malika Manssouri, Khetam El Hankouri, Socrates Pacio, Tuncer Gungordu, Yasmina Amaadcha, Halima Ahamad en
Margreet van der Vlies. Echo 12 juli 2017
Ilse Huizinga, vocal coach en een van de bekendste Nederlandse jazz zangeressen met een indrukwekkende staat van dienst.
De Alphons Laudyschool in Buitenveldert is een school voor ZMLK SO en VSO en is vernoemd naar de filosoof en schrijver Alphons Laudy (1875 – 1970).
In 1972 ontstond het initiatief voor de speelbouwplaats het Landje in het Rembrandtpark, een eldorado voor de kleine Amsterdammer. Echo 24 mei 2017 pagina 3
Wouter Valkenier, een van de initiatiefnemers van de Tuin van Bret, met op de achtergrond de Kerk van Bret, een bouwwerk van gekantelde zeecontainers. Echo 5 juli 2017 pagina 3.